Utazás

Balcsik, a fehér város

Múlt héten olvashattál Napospartról és Neszebár örökségéről. Ez alkalommal a Fekete-tenger egy másik üdülőhelyére utazunk el. A helyszín még mindig Bulgária, úgy 140 km-el északra Naposparttól: Balcsik.

Megközelíthetőség:

Autóval a legkönnyebb és a legegyszerűbb ide eljutni. Amennyiben repülős kirándulásokat preferálod, úgy a közeli Várna városában van repülőtér, viszont Magyarországról közvetlen járat nem közlekedik ide. Választhatod még, hogy Burgaszig repülsz és onnan busszal utazol Várnáig, majd itt buszt kell cserélni és Várnától Balcsikig már van közvetlen járat.

Balcsik:

A bejegyzés címe: Balcsik, a fehér város. Ezt a jelzőt főként a fehér házainak köszönheti, mivel fehér kőből épültek, ugyanakkor fehér mészkősziklák között is helyezkedik el a település. Ezt autóból lehet a leginkább megcsodálni, mikor a dombtetőről ereszkedünk le a városhoz.

Balcsik a bolgár tengerpart legrégebbi településeinek egyike. Az ókorban alapították és a görög kereskedelmi kolónia része volt. Tartozott az Oszmán Birodalomhoz és 1913-1940 között Románia részét is képezte. Mára Balcsik főként a turizmusból él. Fehér homokos tengerpartja, szállodái és az éjszakai életet biztosító szórakoztató egységei gondoskodnak arról, hogy egy igazán pihentető nyaralásban legyen része az ide utazónak.

Balcsik főbb látnivalói közé tartozik a királyi nyaraló, amely 1926-1937 között épült Mária román királyné ( I.Ferdinánd román király felesége) számára. Illetve az ehhez tartozó botanikus kert, melyeben 65000 m2-en 2000 különböző növényt találunk.

A nyári királyi lak kicsinyített mása

Mária királyné nyaralója a keleti és nyugati építészet elemeit egyaránt tartalmazza. Főépítésze, az olasz származású Augustino Americo, balkáni és keleti motívumokat alkalmazott a palota megépítéséhez. Mikor azt írom, hogy palota, nem a szokványos értelemben vett palotára kell gondolni, ez a nyári lak nemes egyszerűségében sokkal inkább hasonlít egy hatalmas, több szobás parasztházhoz. A kastélyhoz tartozik egy minaret is, mely utal a királyné keleti kultúra iránti vonzalmához.

A hatalmas kert svájci mérnökök tervei alapján készült el. Ma már az arboretum a bolgár tudományos akadémiához tartozik. Számtalan szubtrópusi növényt és növénykülönlegességeket, rózsabokrot és kaktusz gyűjteményt is felfedezhetünk itt. A vízesésekkel tarkított botanikus kert kellemes hűvös pihenőhelyet biztosít a nagy kánikulában.

Amenyiben Balcsikon töltenéd a nyaralásodat, de szeretnél egy kisebb kitekintőt is tartani a tenger partról, úgy ajánlom figyelmedbe a Kaliakra-fokot. Balcsikról hajós vagy buszos kirándulásokat is szerveznek (az utazás szervező emberek délutánonként a part mentén hírdetik a kirándulást), de autóval is meglátogatható a Kaliakra-fok, ami 36 km-re észak-keletre található Balcsiktól.

Kaliakra-fok:

2 km hosszan a Fekete-tengerbe nyúló szirtről csodálatos panorama tárul elénk. A nyugalom félszigetének is nevezhetnénk, bár a növekvő túrista létszámból már nem annyira tükrözi a nyugalmat. Minden esetre képes lettem volna óráka itt ülni és bámulni a horizontot.

A bizánci görög eredetű Kaliakra név gyönyörű hegyfokot jelent. A rózsaszín mészkő a meredek sziklafalat vörösre festi. A legenda szerint az itt álló erődöt törökök ostromolták. Negyven szűz fiatal lány úgy döntött nem akarnak élve a törökök kezei közé kerülni, így inkább a halált választották. Összefonták egymással a hajukat és így ugrottak a tengerbe. Ezen lányok vére színezi vörösre ma is a sziklafalat. A legenda szobor formájában ölt testet már rögtön a bejáratnál.

Nem messze a szűz lányok szobrától, egy másik emlékművet is megtekinthetünk. Ez már valós eseménynek állít emléket: 1791 augusztus 11-én az orosz Fjodor Usakov tengernagy itt győzte le a túlerőben lévő török flottát.

A Kaliakra-fok már az ókorban fontos stratégia megfigyelőpontként játszott szerepet. Az itt állt erőd romaji a mai napig megtekinthetőek. A későbbiekben épült új erőd ma már múzeumként működik és terepasztalon mutatja be a görög, majd később a bizánci település fejlődését.

Az ókori erőd maradványai

A szírt legvégén találjuk a legszebb kilátást, valamint itt helyezkedik el egy kis sziklába vájt kápolna is.

Koronavírus helyzet: Június 1-én Bulgária megnyitotta a határait a magyar állampolgárok előtt. Június 18-tól pedig már a két hetes karantén sem kötelező a Bulgáriából hazatérők számára, így teljesen szabadon lehet ki- és beutazni.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.