Sütés-Főzés

Citromos-ricotta párna

Avagy citromos-ricottás krém leveles tésztába csomagolva. Imádom a boltokban kapható sütőpapírra feltekert leveles tésztákat. Mindig tartok belőle otthon. Egyszerű, könnyű vele bánni és gyorsan kész van. Korábban már bemutattam itt egy croissant receptet, amit leveles tésztából készítettem, most pedig egy nyár váró finomság kerül terítékre: a citromos-ricotta párna.

A ricotta egy sokoldalú krémsajt, édesre is el lehet készíteni és sósabb változatban is. Én mindkét kombinációban szeretem és leveles tésztába foglalva tökéletes, gyors harapnivaló készíthető belőle. Ehhez hozzátársúl a citrom, mely könnyed ízvilágot kölcsönöz édességünknek.

Hozzávalók:

  • 1 doboz ricotta (250g)
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 kis kanál citrom héj (kb egy fél citrom reszelt héjja)
  • 2 kis kanál citromlé
  • 1 kis kanál vanília aroma
  • 1 tojás
  • 1 tekercs levels tészta
  • Durva szemcsés vagy kristály cukor a dísztéshez

Elkészítés:

Előbb a párnák töltelékét készítjük el. Krémesre elkeverjük a ricotta sajtot a porcukorral, citrom héjjal, citromlével illetve a vanília aromával, majd félretesszük állni, amíg felvágjuk a levels tészta lapot. Közben a sütőt is bekapcsoljuk 175-180 fokra, hogy kellően felmelegedjen, mire tennénk be a citromos ricotta párnákat.

Kitekerjük a leveles tésztát, kicsit sodrófával átnyújtjuk és egy kés segítségével egyenlő oldalú négyzetlapokra vágjuk fel. Egy 25×40 cm tészta lapból nekem 10 db négyzetlap jött ki. A négyzetek egyik háromszögét megkenjük a citromos-ricotta krémmel, míg a háromszög másik felét ráhajtjuk és villával lenyomkodjuk a széleit, hogy sütés közben ne folyon ki a krém. Úgy ahogy a fenti képen szerepel.

Ha készen vagyunk a párnákkal, felvert tojássárgával lekenjük a párnák tetejét és megszorjuk őket durva szemcsés cukorral vagy kristálycukorral. Sütés közben ez a cukor beleolvad és megkaramellizálja a citromos-ricotta párna tetejét. Előmelegített sütőben 175-180 fokon, légkeveréses fokozaton, 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor van készen mikor szép aranybarna színt kapnak a párnák.

Ez a citromos csemege, tökéletes nyárváró snack. Piknikhez és házi összejövetelekhez, partikhoz is remek választás. Ha tetszett a recept, kövess facebookon és instagramon, hogy ne maradj le az új tartalmakról.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük