Sütés-Főzés

Csokis zabszelet

Sütés nélkül, egészségesen

Neked is ki kell próbálnod ezt a szuper könnyű receptet. Ez a tökéletes nasi tízóraira vagy uzsonnára, ami kielégíti az édesség utána vágyadat. Nem mondanád meg róla, még kóstolás után sem, hogy ez a csokis szelet gluténmentes, tejmentes és vegán. Csokoládéban gazdag, a dóióféléktől ropogós és a zabtól könnyed állagot kap ez a süti, és a ráaldás, hogy a sütőt se kell bekapcsolni ilyen kánikulában. Ha már neked is összefut a nyál a szádban, akkor nézzük, milyen hozzávalókra van szükség:

Hozzávalók:

  • 220 g zabliszt
  • 85 g zabpehely
  • 85 g juharszirup
  • 85 g kókuszolaj
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 130 g durvára darált dióféle (földimogyoró, kesudió, mandula, dió)
  • 300 g csokipasztilla
  • 115 g kókusztej

Az elkészítése igazán egyszerű. Vegyünk egy nagy tálat. Öntsük bele a zablisztet, zabpelyhet, juharszirupot, kókuszolajat, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a vanília aromát, egy csipet sót és a durvára darált diót. ( Ha csak kesudió vagy földimogyoró, esetleg mandala van otthon használhatod azt is, én keveréket alkalmaztam.) Keverjünk rajta még, addig amíg gyúrható massza állagot kapunk.

A kép talán jobban szemlélteti: a száraz tésztának darabosnak kell lennie, de egyben gyúrhatónak, illetve lapíthatónak is.

Vegyünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral. Sütni nem kell a csokis-zabos szeleteket, erre csak azért van szükség, hogy könnyebben kiemelhető legyen az edényből. A zabos masszát osszuk két részre. Egyik felét egyengessük el a tepsi aljába és nyomkodjuk jól le. Mintha sajttortát készítenénk.

Gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben) olvasszuk fel a csokipasztillákat. Én most 250g 50% kakaótartalmú és 50g tejcsokoládét daraboltam és olvasztottam fel. Az olvadt csokihoz hozzákeverjük a kókusztejet. A keveréknek be kell sűrűsödnie amíg elér egy ganache állagot. (Ganache ejtsd:gánás, avagy magyarúl párizsi krém). Ezt egy spatulával szépen elegyengetjük a zabos száraztészta tetején.

Majd a megmaradt tésztát szorjuk a tetejére és nyomkodjuk azt is le. (Ne féljünk tőle, bátran nyomkodjuk le a tetejét is mint az alját. Amint majd a képen látni fogod, én nem mertem nagyon lenyomni, így sokkal jobban morzsálódik a teteje.)

Fedjük le és tegyük mélyhűtőbe éjszakára, de legalább 2-3 órára. 20 perccel korábban vegyük ki a hűtőből, mint ahogy szeletelnénk, hogy legyen ideje picit meglágyulni.

Ha mindennel kész vagy, nem maradt más hátra csak: Szeletelj, tálalj és ízlelj! 😊

Ha tetszett a csokis zabszelet receptje és kíváncsi vagy arra, hogy milyen finomságot fogok legközelebb elkészíteni, akkor lájkolj Facebookon és kövess Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról!

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.