Utazás

Egy nap Noszvajon

Ebben a pandemiás helyzetben sokkal körülményesebb külföldre utazni, mindig figyelni kell melyik ország kerül át más színű besorolásba, és ha el is utazunk, a maszktól nem szabadulunk, így talán kényelmesebb és kézenfekvőbb a hazai tájakat meglátogatni és (újra)felfedezni.

Egy ilyen egy napos kiruccanásra tökéletes választás Noszvaj és környéke. Budapesttől 150 km-re, míg Egertől 10 km-re találjuk a Bükk deli kapujában Noszvajt, ezt a mesébe illő kis falucskát. Látnivalókban sokszínű és gazdag település, hiszen nem csak a természeti tájakban tudunk gyönyörködni, hanem emberek alkotta épületekben is. Ebben a beszámolóban 3 fő nevezetességről olvashatsz: Barlanglakások, De la Motte kastély és Síkfőkút.

Barlanglakások:

A riolittufa adta lehetőségeket használták ki az elszegényedett sorsba jutott emberek, és itt alakítottak ki maguknak életteret a 19. század elején. (Riolittufa: porból és hamuból létrejött lazább szerkezetű kőzet, mely vulkáni kitörés eredményében keletkezett.) Ez a könnyen megmunkálható üledékes rétegben kialakított barlanglakások a falu délkeleti részén találhatóak. Már messziről jól látszik a domboldalba vájt lakótelep, melyet Pocemnek is hívnak.

A kőkorszakinak tűnő lakások történetét tekintve, a 19. században hozták létre őket a szegény emberek. A 20. századra az őslakosokat felváltották a romák. Az utóbbi évtizedekben a romákat kiköltöztették az egészségtelen lakásokból, így mára a barlanglakások csendes pusztulásnak indultak.

A noszvaji barlanglakások naponta látogathatóak 10:00 – 18:00 óra között, ám belépőjegyet kell váltanunk, aminek az ára 600 Ft (Gyerek jegy 300 Ft). Ezt a telep bejáratánál tudjuk megtenni, ahol kis füzetek is vásárolhatóak a barlanglakások történetéről és az itt élt emberek mindennapjairól.

Síkfőkút:

Noszvaj és Síkfőkút települései mára már összenőttek. Síkfőkút az 1930-as években is már kedvelt üdülőhelynek számított az egriek körében, ami onnan is látszik, hogy ebben az időben épült a túristaház (azóta már többször átépítették) és ekkor alakították ki a tavak jelenlegi formáját is.

Jelenleg is több hétvégi ház, nyaraló és vállalati üdülőt találunk itt. A felső tó csónakázásra és vízibiciklizésre alkalmas, míg az also tóban a horgászok élhetnek szenvedélyüknek.

De la Motte kastély:

A De la Motte kastély 1770-es években épült copf stílusban. A kastélyt báró Szepessy Sámuel építette, ám ezt később eladni kényszerűlt. Az új tulajdonos báró Vécsey Anna (gróf Almásy Antal özvegye), akinek második házassága De la Motte ezredessel kötetett és innen eredeztetik a kastély ma is használatos nevét. A kastélyt nagy kiterjedésű park, úgynevezett angolkert övezi.

A kastély jelentőségét a 18. század végéről megmaradt falfestmények adják. A festményeken kívűl eredeti nyílászárókkal, korabeli kályhákkal és csillárokkal is büszkélkedhet az épület. Ezek megtekintéséhez belépőjegyet kell váltanunk. Érdemes a kombinált jegyet kérni és az angol kertet is megtekinteni ha belefér az időnkbe.

A kombinált jegy ára felnőtteknek 1000 Ft/fő, míg gyerekeknek 500 Ft/fő.

Ha tetszett a Noszvaji kitekintő és kíváncsi vagy további útibeszámolókra, akkor lájkolj Facebookon és kövess Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.