Sütés-Főzés

Epres-Oreos Sajttorta

Sajttorta variációkat szinte bármiből lehet készíteni. Én jobban szeretem a hűtőben összeállós verziót, mint a sütőben készülő sajttortát, de ebben a nyári melegben nem is volt kérdés, hogy melyik változatot készítsem el. Korábban már megosztottam veled a fehércsokis eredi gyümölcsös sajttorta receptemet, most egy Epres-Oreos sajtorttát készítettem friss, zamatos eperből. Nem túl édes, egy házi limonádéval pedig tökéletes párost alkotnak hogy felpezsdítsék a nyári hangulatot.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

  • 160 g oreo keksz
  • 80 g vaj

Hozzávalók a sajtkrémhez:

  • 300 g eper
  • 500 g mascarpone
  • 18 g zselatin
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 8 g burbon vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 250 ml habtejszín
  • Fél citrom leve

Díszítéshez tejszínhabot, epret és mentalevelet használtam.

Elkészítés:

Az oreo kekszeket egy aprító gépben por állagúra zuzzuk. Nem választottam szét a kekszet a krémtől, egyben tettem bele az aprítóba, így kevesebb vaj is elegendő az alaphoz. A vajat mikróban felolvasztjuk és a kekszekhez öntjük. Egy kicsit még rázúzunk az aprító gépben, hogy jól összekeveredjen a kekszes masszánk. Egy előkészített kapcsos tortaformába elegyengetjük a sajttorta alapját és egy kanál domború részével jól le is nyomkodjuk. Érdemes a tortaformába sütőpapírt tenni, hogy kevesebbet kelljen a végén mogogatni. 😉 A torta alapot a hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a sajttorta krémjét.

Egy külön tálba felverjük a habtejszínt. Egy másik tálba belekanalazzuk a mascarpone krémet, hozzáadjuk fél citrom levét, a vanília cukrot, barnacukrot, vanília aromát és kihabosítjuk. Megpucoljuk az eper szemeket és aprító gépbe tesszük, összeturmixoljuk. Az eper turmixot átszűrjük, hogy az apró magok ne kerüljenek bele a sajttorta krémjébe. Ez a szűrési lépés kihagyható, hogyha nem akarsz bajlódni vele és nem zavarnak a magok. Az átszűrt eperlevet a kályhán 1-2 percig forraljuk és belekavarjuk, feloldjuk benne a zselatint. Hagyjuk hűlni, közben azért figyeljük, nehogy belekössön az edénybe és egy eper zselét kapjunk, bár akkor se lenne semmi probléma. Újramelegítéssel feloldható a zselé. Mikor langyosra hűlt a zselatinos eperlevünk, hozzákeverjuk a macarpones krémhez. A tejszínhabból kanalazok egy habzsákba a díszítéshez, a maradékot pedig beleforgatom az epres-mascarpones krémhez.

Kivesszük a hűtőből a tortánk alapját és ráöntjük, elegyengetjük az epres-mascarpones krémet a tetején. Visszatesszük a hűtőbe. Kb. 3 óra múlva, mikor már nagyjából összeállt a tortánk, kivesszük és feldíszítjük. Én tejszínhabot, eper szeleteket és mentaleveleket használtam, de természetesen a díszítést mindenki a saját kreativitása szerint elvégezheti. Ez után én visszatettem a hűtőbe a tortát még egy éjszakára és csak másnap fogyasztottuk házi limonádéval.

Ha tetszett az epres-oreos sajttorta receptem, akkor kövess be Facebookon és instagramon, hogy ne maradj le az új tartalmakról! 😉

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük