Sütés-Főzés

Fehércsokis-erdei gyümölcsös sajttorta

Sütés és cukor nélkül

Tökéletes választás Valentin napra! 😉

Szerintem a Valentin nap egy eléggé megosztó dolog, ki ünnepli ezt a napot, ki nem? Érdemes-e átvenni a külföldi szokásokat vagy inkább a magyar hagyományokat kövessük? Egy szó, mint száz, mindenkinek megvan a véleménye erről az ünnepről. Én személy szerint nem tartom, viszont egy finom édességnek nem tudok ellen állni és a Valentin nap egy tökéletes ürügy a “bűnözésre”. Ezért elkészítettem egy fehér csokis – erdei gyümölcsös sajttortát. Egyszerű, könnyed és ha az újévi fogadalmaid között szerepelt az egészégesebb életmód vagy a diéta, akkor ezt sem kell megszegned, hiszen cukor nélkül készűlt el ezt a finomság.

Hozzávalók az alaphoz:

  • 200g háztartási keksz
  • 1 mokkás kanál kakaó
  • 1 mokkás kanál fahéj
  • 150g vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 200 ml habtejszín
  • 100 g cukormentes fehér csokoládé
  • 50 g vaj
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 1 citrom leve
  • 1 tasak express zselatin fix
  • 1 kis tasak színtelen tortazselé
  • 250 g erdei gyümölcs

Díszítéshez:

  • Reszelt kókusz
  • Reszelt mandula
Elkészítés

A fehércsokis-erdeigyümölcsös sajttorta első lépése, hogy a háztartási kekszet aprítógépbe teszem és morzsa állagúra zúzom. Hozzáadok egy-egy mokkáskanál cukrozatlan kakaóport és fahajat. Vízgőz fölött felolvasztott vajat adaok a keksz morzsához folytonos keverés mellett. Bár a torta sütés nélküli, mégis sütőpapírt teszek a tortaforma aljába, így nem kell majd elmosogatni. 😀 A vajjal összekevert kekszet pedig elegyengetem és lelapítom a tortaforma alában, majd beteszem a hűtőbe, amíg elkészül a krém is hozzá.

200 g (kb 2 marék) fagyasztott erdei gyümölcsöt felteszek a tűzhelyre. Hozzáadok 4 evőkanál vízte, 1 evőkanál juharszirupot és fél citrom levét facsarom hozzá. Ezt felforralom majd botmixerrel gyümölcspépet készítek belőle. A gyümölcspépet leszűröm, hogy a magok ne kerüljenek majd bele a zselébe.

Vízgőz fölött felolvasztom a fehércsokit és 50 g vajat. Ezt hagyom picit űlni, amíg elkészítem a krém többi részét. Előveszek két keverő tálat. Az egyikben habbá verem fel a tejszínt, míg a másikban a mascarponét, a citromlevet, vanília kivonatot és 3 evőkanál juharszirupot keverek krémesre. A felolvasztott fehércsoki és vaj elegyét a mascarponés krémhez keverem, illetve ekkor adom hozzá a Dr. Oetker Express zselatin fixet is a krémhez. A tejszínhab felét hozzáteszem a mascarponés krémhez. Ezt habverővel keverem hozzá. A maradék tejszínhab szintén a mascarponés krémhez kerül, ám ezt már spatulával, óvatosan keverem hozzá, hogy megmaradjon a krém könnyedd állaga.

Kiveszem a hűtőből a kekszes alapot és a krém felét rákenem. A maradék erdei gyümölcsöt pedig rászórom. Erre jön rá a fehércsokis krém második fele, amit szépen elegyengetünk a torta tetején. Visszateszem a hűtőbe amíg elkészül az erdei gyümölcs zselé. A gyümölcs zseléhez előveszem a már átszűrt, magoktól mentes gyümölcspépet. Ha sűrű az állaga, akkor adok hozzá még egy kis vizet, majd belszótok egy kis tasak színtelen tortazselét. Felteszem a tűzhelyre és ügyelek rá, hogy csak felforrósítsam, de ne forraljam fel. Amikor már jó forró a zselés gyümölcslevünk, félrevesszük hűlni 1-2 percre, de ügyeljünk, hogy ne dermedjen bele az edénybe. Ha ez mégis előfordulna, akkor sincs semmi baj, csak vissza kell tenni a tűzhelyre és újramelegíteni.

Kivesszük a tortát a hűtőből és a még folyós állagú eredei gyümölcszselénket a torta tetejére öntjük. Díszítés képpen megszorjuk reszelt kókusszal és mandulával. Visszateszzük a hűtőbe és hagyjuk állni még 2-3 órát.

Ha tetszett a fehércsokis – erdei gyümölcsös sajttorta receptem, akkor kövess be Facebookon és instagramon, hogy ne maradj le az új tartalmakról! 😉

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.