Utazás

A Fekete-tenger gyöngyszeme: Neszebár

Így nyár derekához érve, hogy végre eljött a jó idő és vele együtt a kánikula, ideje szemügyre venni a tengerpati nyaralásokat. Mégis hol lehetne jobban hűsölni, relaxálni és kiengedni a fáradt gőzt, mint a vízpart mellett, hallgatva a hullámok habjait amint partot érnek és ahol lábujkáidat a fehér homokba túrhatod. A bolgár tengerpart kedvelt üdülőhelye: Napospart, pont ilyen.

Én egy családi nyaralás alkalmával látogattam el Napospartra. Autóval érkeztünk egészen Erdélyből, de ma már számtalan repülőjárat is van, amelyek a közeli Burgasz városában található a nemzetközi repülőtérre érkeznek. (Például a WizzAir hetente 3 alkalommal indít közvetlen járatot Budapest és Burgasz között) Innen pedig egy 40 perc alatt transzfer járattal máris Naposparton találhatod magad.

Napospart:

10 km hosszan elterűló félhold alakú üdülő hely. A finom homok és a lassan mélyülő tengervíz miatt igazán remek hely a kisgyerekes családok számára is. Nagy szállodaválasztékkel rendelkezik. Mi megelégedtünk egy 3*-al, de a luxus szállodákból sincsen hiány.

Este az utcái megtelnek a turistákkal. Rengeteg lehetőséget kínál a szórakozásra: mini golf, bowling pályák, zenés-táncos vacsorák, mini vidámpark, happy hour a koktélokra, gyerekfoglalkozások, hogy a mellette a szülők is tudjanak kicsit romantikázni kettesben. És ha nem lenne elég a szállodai étel-ital, akkor az esti séta alatt bármelyik utcai büfésnél telerakhatjuk még a pocakunkat.

Igen, magyar büfékocsit is találtunk a parton 🙂

Napközben ha meguntuk a vizben pancsolást és a napozást, különböző vizi sportokat is kipróbálhatunk. Én a parasailinget, azaz az ejtőernyős vizisízést próbáltam ki. Röviden annyiból áll hogy egy motorcsónak húzza az ejtőernyőt amire rá vagyunk rögzítve. 70-75 m magasra eresztettek fel, de onnan csodaszép a kilátás tárúlt elém. Egy ilyen ejtőernyős menet körülbelül 20-25 perc és 60-70 leva-ba kerül egy személynek (10.000 – 13.000 Ft) plusz ha fényképeket is szeretnél az még 20-25 leva. Ezt a fotót anyukám készítette a partról, nyílván az általuk készített az jobb minőségű és közelebbről mutatott volna, de nekem ebben a helyzetben az élmény számított inkább.

Az ott, az a kis maszat, az én vagyok 😀

Napospart is szép és csodás, de a bejegyzésemnek a fókuszában Neszebár áll, amit sokan úgy is ismernek hogy a Fekete-tenger gyöngyszeme vagy Bulgária Dubrovnikája.

Neszebár:

Közvetlenül Napospart mellett található egy félsziget nyúlványon a festői városka. A szárazfölddel egy hosszú, vékony földsáv vagy úgynevezett “híd” köti össze, amelyről a mai napig nem tudni, hogy a természet vagy ember alkotta. Óvárosa 1983 óta képezi az UNESCO vilagörökség részét. Ha a templom/lakós arányt nézzük, akkor valószínűleg itt kapjuk meg a legmagasabb számot, mivel a kisváros 41 templommal rendelkezik.

Neszebár látképe Napospartról

Neszebár híres a hangulatos, sikátoros szűk utcáiról. Házaikat fával borították be az itt lakók az erózió elleni védekezés céljából, ezzel egy igazán autentikus atmoszférát teremtenek a városnak.

Neszebárban Kr.e. a 6. századból láthatunk maradványokat, melyek még a Római- és a Bizánci Birodalomhoz is tartoztak. Építészeti stílusára a bolgár mellett a bizánci a legjellemzőbb még. De nézzünk meg egy-két érdekességet az UNESCO világörökségi listáról.

Szent István (Sveti Stefan) Templom: 11. században épült, de a nyugati szárnyát a 13. században adták hozzá.

Pantokrátor templom: 13.század vége 14.század elejére tehető az építése. Neve görögül annyit jelent hogy “Mindenek Uralkodója”. Ma már Neszebár művészeti galériájaként működik, ahol bolgár festők képeit találjuk kiállítva.

Sztarata Mitropolija vagy Szent Szófia Bazilikaként is ismert. A bazilikát az 5.században építették és fontos része volt a neszebári püspöki rezidenciának.

Aleiturgétosz Szent János-templom: A templomot nem szentelték fel, innen ered az aleiturgétosz név. A legenda szerint a templomot építő egyik munkás leesett és meghalt, ezért nem engedélyezték a felszentelést. 1913-as földrengés súlyos károkat okozott a templomon, de a ma is álló romaji arra engednek következtetni, hogy Neszebár egyik legszebb középkori temploma lehetett.

Erődítmény falai: A neszebári félsziget északi oldalán még mindig láthatóak azok a fal maradványok, melyek a trák erődítmény részeit képezték a 6. században.

Szélmalom: A sziget bejáratánál láthatunk egy óriási szélmalmot, amit a török korban építettek.

Neszebar 1-2 óra sétával körbejárható. Amennyiben az archeológiai múzeumot is szívesen megnéznéd, akkor egy teljes nap is eltölthető itt. Ha Naposparton nyaralsz, szánj rá időt, hogy Neszebárt is megnézd. Nem fogsz csalódni benne.

Koronavírus helyzet: Június 1-én Bulgária megnyitotta a határait a magyar állampolgárok előtt. Június 18-tól pedig már a két hetes karantén sem kötelező a Bulgáriából hazatérők számára, így teljesen szabadon lehet ki- és beutazni.

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.