Csináld magad

Gyertyaöntés az alapoktól

A gyertya kitűnő választás ha lakásdekorációról van szó, e mellett tökéletes hangulatkeltő, főleg az ilyen esős szürke időkben. Melegsége szeretettel tölti meg a szobát, nem beszélve az illatáról ami szintén a hangulat fokozásához jarul hozzá. Elkészítése nem ígényel nagy szaktudást, persze jóval egyszerűbb megvásárolni, de ha érzel magadban egy kis kreativitást, akkor kössd fel a kötényedet és próbáld ki velem együtt a gyertyaöntést!

Jelzem, még én se készítettem sose gyetyát házilag, így számomra kihívás volt ez a csináld magad projekt, de egy-két cikk elolvasása és video megtekintése után, már egész magabíztosnak éreztem magam. Ahhoz képest, hogy első saját készítésű gyertyám, a végeredmény se let annyira katasztrófa. Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a házi gyartyaöntéshez.

Szükséged lesz:

  1. Fémtalpas kanóc
  2. Viasz (színtelen vagy színes, de akár a régi gyartyák maradványait is beolvaszthatod)
  3. Viasz színező (ha színtelen viaszt szeretnéd megszínesíteni)
  4. Illóolaj
  5. Öntőforma

Gyertya öntőformából sokfélét találunk a kreatív boltokban. Én a műanyag öntőformát választottam, melynek a teteje már szépen kialakított. A kanócot egy kétoldalú ragasztó segítségével a filchez rögzítettem. A másik végét meg kidugtam az öntőforma lyukán és leragasztottam azt is.

Egy edénybe öntöttem egy kevés vizet, ezt feltettem a tűzhelyre forrni, majd egy kisebb, csőrős edénybe darabokat vágtam a viasz tömbből. Amint felolvadt csepegtettem az illoolajból. Narancs és citrom illatot választottam, és mind a kettőből 15-15 cseppet használtam minden rétegben.

Kiöntöttem a színtelen rétegből újjnyi vastagságot, majd vártam egy kicsit hogy megkössön. Ezután nekifogtam a második, narancssárga viaszréteg elkészítéséhez. Hasonló képpen a színtelen viaszt olvasztottam fel, hozzáadtam egy kevés narancssárga színezőt és az illoolajat.

A harmadik réteget hasonlóan a másodikhoz színtelen viasz felolvasztásával kezdtem, most piros színezőt kevertem hozzá, illetve az illoolaj mellett egy kis csillámpor is belekerült az olvadt viaszba. Utólag rájöttem, a csillámpor fölösleges volt, mert nem annyira feltűnő és nem lett a gyartya se rosszabb se jobb tőle.

Megvártam míg minden réteg szépen megdermed a gyertyaöntő formában, majd egy 20-30 percre mélyhűtőbe tettem, hogy könnyebben ki tudjam szedni a műanyag formából. A rétegek összeillesztésénel kicsit repedezett volt a gyartya, így nem volt számomra annyira esztétikus, ugyhogy akril festékkel elfedtem ezt a pici szépséghibáját. A gyertyákat egyébként még decoupage teknikával is lehet díszíteni, illetve kapható a hobbi boltokban már gyertya festő toll is.

A gyertya díszítésére csak a fantáziád szab határt. Szárított gyümölcs, termések, virágok, fűszerek, gyöngyök, flitterek, bármi használható.

Próbáltad már korábban a gyertyaöntést vagy ez volt az első alkalom? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben vagy küldd el emailben munkád eredményét. Ha tetszett a csináld magad projekt, akkor lájkolj Facebookon és kövess Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról!

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.