Ez+Az,  Utazás

“Legek” városai – gyűjtés a világ minden részéről

Te is gondolatban elkalandoztál már azon, vajon milyen lehet a világ legmelegebb városában élni? Vagy hogy milyen lehet a legesősebb település? A “legek” városai gyűjtésemben extrém városokról olvashatsz a világ minden tájáról…

Leghidegebb város: Jakutszk, Oroszország

Oroszország Szibériai térségében található, Jakutföld fővárosa: Jakutszk. Az örök fagy körzetében lévő legnagyobb város. A földön itt a legszélsőségesebbek az éghajlati viszonyok. Amíg januárban az átlag hőmérséklet -46 ºC addig júliusban +25 ºC is mérhetnek. A rekord hideg amit valaha regisztráltak itt az -64.4 ºC.  Amikor a leghidegebb napok elérkeznek az autókat egész nap járatni kell, hogy megóvják az akkumlátorokat a lemerüléstől és láthatóvá válik a lakók lehellete, amint ködként beborítja az egész várost.

Kép forrása: lonelyplanet.com

Legmelegebb város: Kuvait, Kuvait

Evezzünk kicsit melegebb éghajlatra, a Perzsa-öböl partjára és nézzük meg Kuvaitot, a világ legmelegebb városát. Kuvaitban ugyanis az évi átlaghőmérséklet 34 ºC, de egy-egy melegebb nyári napon a 45-47 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Az állandó napsütés elsőre talán jól hangzik, de ez a konstans meleg akár életveszélyes is lehet ha sokáig tartózkodik kinnt az ember. Az olajban gazdag monarchia ezért be is tiltotta a kültéri munkavégzést 11-16 óra között a nyári hónapokban, ami a május-szeptember időszakot fedi le. A magas hőmérséklet és a homokviharok ellenére, közel 3 millió ember lakja Kuvaitot.

Kép forrása: travelparadiso.net

Legszárazabb város: Asszúán, Egyiptom

Egyiptom déli részén található Asszúán városa, az Asszúáni Kormányzóság székhelye. Az ókori Egyiptom déli határát képezte Asszúán, de most nem a gazdag történelme szempontjából érdekes, hanem azért, mert Asszúánt tartják a világ legszárazabb városának. Ugyanis itt nem csak meleg van, hanem egész évben kevesebb, mint egy millimetre eső esik. (Az összehasonlíthatóság érdekében: Magyarországon az átlagos csapadék mennyiség 500-750 milliméter egy évben.) Asszúán egy régi núbiai kifejezés ami “túl sok vizet” jelent. Ez egy kicsit ellentmondásosnak hat a leszárazabb város címet viselő településnek. Azt tudni kell hogy Asszúán a Nílus partján fekszik egy gát közelében, amely a világ egyik legnagyobb mesterséges víztestje. A túl sok víz tehát a Nílus áradásából ered és nem a csapadék mennyiségének köszönhető.

Kép forrása: cntraveller.com

Legcsapadékosabb város: Mawsynram, India

Sokkal könnyebb megállapítani azt, hogy melyik település a leghidegebb vagy a legmelegebb, mint azt hogy melyik a legcsapadékosabb, ugyanis a csapadék mennyisége nagyon változó a világ minden táján, így a mérések elég bizonytalanok. Mégis határozottan állíthatjuk, hogy az indiai Meghalaya államban fekvő Mawsynram városa a legcsapadékosabb település. Itt évente 11 860 milliméter eső esik. A Guiness rekordok könyvébe is bekerült. 1985-ben 365 napból 361 napon regisztráltak csapadékot, ekkor elképesztő mennyiségű: 26 ezer milliméternyi eső esett. Az egyetlen szárazabb évszak decemberben és januárban van, amikor “csak” körülbelül 60 milliméter eső esik. A helyiek nem is tudnak sima fából építkezni, az ugyanis könnyedén elrohadna. Teljes testet borító, bambuszból és banánlevelekből készült esőpáncélt viselnek a mezőkön való munkavégzéshez.

Kép forrása: theguardian.com

Legmagasabban fekvő város: La Rinconada, Peru

Míg Magyarország legmagasabban fekvő települése Zirc a tengerszint feletti 400 méteren terül el, addig a világ legmagasabban fekvő városa a tengerszint feletti 5100 méteren található, Peruban. A síkvidékhez szokott emberek többsége valószínűleg nem is tudna ebben a magasságban élni ugyanis az oxigénhiány miatt az itt élő emberek a tüdőkapacitása nagyobb mint az átlag embereké.  La Rinconadanak körülbelül 30-50.000 lakósa van, akik szinte mindannyian a város aranybányájában dolgoznak.

Kép forrása: re-thinkingthefuture.com

Legelszigeteltebb város: Perth, Ausztrália

Bár az ausztráliai Perth egy metropolisznak számít, mégis egy elszigetelt település Ausztrália többi részétől. Úgy is mondhatnánk, hogy Perth a legfélreesőbb város. Földrajzi értelemben közelebb van az indonéziai Jakartához (3002 km), mint Sydney-hez (3291 km) vagy a fővároshoz, Canberrához (3106 km). Gyorsabb és olcsóbb Baliba repülni, mint Ausztrália keleti partvidékére. Perth két teljes napi autóútra fekszik az ország legközelebbi nagyvárosától és a kettő közti sivatagi út olyan extrém, hogy az emberek akik átutaznak rajta, a löhárítóra matricát ragsztanak, hogy megünnepeljék sikerüket.

Kép forrása: telegraph.co.uk

Legszelesebb város: Wellington, Új-Zéland

Chichagot is szeles városnak tartják, de a chichagoi szél sebessége letörpül az Új-zéland fővárosában, Wellingtonban mért értékekhez képest. Itt átlagosan 29km/h-s szél fúj egész évben. Ahol az egyenlítő forró levegője találkozik a deli pólus sarki örvényével, azon a ponton fekszik Wellington. A város lényegében egy széltörő az itt keletkező össze szél számára. Az év majdnem felében közel 60km/h szél van, és a mérések alapján évente legalább 20 olyan napot számolnak, amikor a szél sebessége meghaladja a 74km/h-át.

Kép forrása: theinvisibletourist.com

Legnépesebb város: Tokió, Japán

Nagyjából 127 millió fő Japán lakóssága. Ebből több mint a negyede a Tokió fővárosában él. (12 millió Tokióban, míg a tokiói agglomerációban 34-36 millióan) Így Tokióé a világon a legnépesebb urbanizált területe cím, amit nagy valószínűséggel 2030-ig megtart, még akkor is ha népessége csökkeni kezd. A tokiói Shibuya kereszteződés a világ legforgalmasabb kereszteződése, kb 100.000 ember megy át rajta óránként. Az egyedi az benne, hogy itt a gyalogosok a zöldet nem oldalanként kapják, hanem telezöldként, egyszerre minden irányba, így lepi el több száz/ezer járókelő ezt a kereszteződést.

Kép forrása: en.japantravel.com

Legzsúfoltabb város: Dakka, Banglades

Lehet, hogy Dakka, nem a legnagyobb város a földön, de az kétségtelen, hogy a legsűrűbben lakott. Banglades fővárosában, Dakkában mindig zsúfolt az élet. Naponta több mint 1400 ember költözik a városba munka és egyéb lehetőségek iránt. Dakka 17,4 millió lakóssal büszkélkedhet. Négyzetkilóméterenként több mint 47 ezer ember él. Népessége gyorsan növekedik. Előrejelzések alapján az agglomerációban 2025 végére 25 millió ember is élhet itt. A túlnépesedés mellett jelentős a légszennyezés, a szegénység, a bűnözés és gyakran jelentkeznek energiaellátási zavarok is. A problémák ellenére rengeteg a látnivaló itt. Régen Dakkát a Kelet Velencéjének hívták.

Kép forrása: petersbigadventure.com

Legnagyobb területű város: New York, USA

Tény, hogy New York is népes és zsúfolt város, ám amiben most kiemelkedik az a területe. Négyzetkilométerre lebontott területe (12093 km2) majdnem akkora, mint az Egyesült Államok Connecticut állama (14371 km2). Gyakran mondják, hogy a Nagy Alma túl nagy ahhoz, hogy valaha is teljesen felfedezzék. New York a nagy terület foglalása mellett a világ egyik legfontosabb pénzügyi, politikai, szórakoztatási, kultúrális, kutatási, oktatási és turisztikai központja.

Kép forrása: townandcountrymag.com

Ezek után melyik város kerül fel a bakancslistádra? 😊 Ha tetszett a legek városa bemutató és kíváncsi vagy a további bejegyzéseimre is, akkor kövess Facebookon vagy Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.