Utazás

Málta 7 kihagyhatatlan látnivalója

Málta három lakott szigetből (Málta, Gozo, Comino) és két lakatlan szigetből (Szent Pál és Manoel) álló szigetország, a Földközi-tenger szívében fekszik. Nagyon közel helyezkedik el Észak-Afrika partjaihoz és Szicíliától is 100 km távolságra van, így ha odalátogatunk ne csodálkozzunk ha 1 napos hajóskirándulások szórólapjait nyomjánk a kezünkbe, ahol Szicíliába csalogatját a turistákat.

Miután elhelyeztük Máltát a térképen, ejtsünk egy kis szót a nyelvéről is. Nagyon érdekes anyanyelvi máltaiakat beszélni hallani. Olyan temperamentummal fejezik ki magukat mint az olaszok, még is arabos a kiejtésük. Mint egykori Brit gyarmat, nagyon sok az angol vonást megörzött. Példáúl a piros telefonfülkék vagy a baloldali közlekedés. A szigetország nyersanyagban szegény, talaja terméketlen, mezőgazdasági termékekből csak a szükséges mennyiség 20% képes előállítani. A szigeten nincs állandó vízfolyás, de vannak időszakos patakmedrek. Ennek tükrében nagyon sok nyersanyagot és élelmiszert kell importáljanak, ami jelentősen megnöveli a megélhetési színvonalat. Málta a világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb országa.

A rövid országismertető után azt hiszem kijelenthetjük, hogy Málta nem a szokványos tengerparti, strandos üdülőhely, sőt inkább az aktív pihenésre vágyóknak nyújt rengeteg lehetőséget. Itt nem találunk erdőket, folyókat vagy hegyeket. Apró ország lévén mégis bővelkedik sajátos természeti csodákban. A számtalan festői hely közül szinte lehetetlen megnevezni a kihagyhatatlan nevezetességeket. Nem volt egyszerű, de összegyűjtöttem Málta 7 kihayghatatlan látnivalóját.

  1. Hagar Qim: Egy újkőkorszaki megalitikus templomegyüttes romja, ami a Máltai sziget déli partján helyezkedik el. A Stonehenge-nél is idősebb templom mészkőből épült Kr.e. 3600-3000-ben. Belterét különböző módon díszítették és oltárokkal látták el. Hagar Qim nevének jelentése álló kövek, ugyanis felfedezésük előtt csak a legnagyobb kövek álló csúcsai látszódtak ki a tetején álló földhalomból.

2. Dingli sziklák: Ez az ország legmagasabban fekvő pontja. Itt található 253 méterrel a tengerszint felett a Szent Mária Magdolna templom. Dingli sziklák egy meredek, teraszosan művelet szirteket takarnak, ahol órákon át sétálhatunk a partszakasz mentén és közben gyönyörködhetünk a pazar kilátásban. Érdemes megvárni a naplementét ha egy káprázatos élményben szeretnénk részesíteni magunkat. Ám, azt hiszem ez Málta bármelyik partszakaszán elmondható.

3. Xlendi öböl: Gozo szigetének legnépszerűbb strandja, ám fontos kiemelni, hogy ne homokos strandra gondoljunk. Sziklás partja van mi kiválóan alkalmas búvárkodásra vagy snorkellingre. Helyike szerint itt található a legfinomabb fagylalt. 😊

4. Dwerja öböl és az Azúr ablak: Szintén Gozo szigetén található és állíthatóm hogy az egyik legszebb látványban részesít. A mészkő sziklák és az őket körülvevő tengervíz festői hátteret bíztosít bármilyen fotó elkészítéséhez.

Dwerja öbölben találunk egy beltengert is. Ez egy hatalmas víznyelő. A közel 400 méter átmérőjű mélyedésben kialakult beltengert egy 60 méteres alagút/barlang köti össze a nyílt tengerrel.

2017 márciusáig még itt állt az Azúr ablak, ami szintén mészkő képződmény volt, így a természetes erózió és a viharok hamar kivégezték a híres jelképet, és az ablak boltívét képző híd a Földközi-tengerben talált új helyet.

5. Marsaxlokk: Egy festői szépségű halászfalú, mely Málta szigetének délkeleti részén található. Neve déli kikőtőt jelent. Marsaxlokk a szabadtéri piacáról híres, illetve az éttermeiről, hiszen itt készítik el a sziget legfinomabb halait. A parton sétálva felfigyelhetünk a hajókra festett szemekre. Ez Ozirisz, az egyiptomi istenség szeme. A legenda szerint a szem távol tartja a gonosz szellemeket, megvédi a hordozóját a rossz ómenektől és szerencsét hoz.

6. Blue Grotto: Wied-iz-Zurrieq öbölből indulnak a hajók egy 30 perces útra a Blue Grotto-hoz, avagy a Kék barlanghoz, ami Málta egyik legismertebb látnivalója. A boltív alatt több barlang is megbújuk. A barlangok belsejében a tenger annyira áttetsző és tiszta, hogy szabad szemmel is jól látható a víz alatti élővilág. A barlangot egy brit katona nevezte el, a Capri szigetén található Grotta Azzurra után.

7. Valetta és Mdina: Mdina volt hosszú ideig Málta fővárosa, majd ezt a szerepet vette át Valletta. Az ókori erődfallal körbevett Mdina szűk, kacskaringós utcáin sétálva egy időutazáson vehetünk részt. A homokkőből készült épületek, az árnyékos belső udvarok, magas kapubejárók között barangolva egy középkori hangulat ejti rabul az embert. Napjainkban az üvegkészítés jellemző a városra. A Mdinai üveg, majdnem olyan hires, mint a Muranói. Az üvegfúvókat akár előben is megtekinthetjük munka közben, ahogy ezeket a lenyűgöző színes mintájú üvegeket készítik.

Valetta az egyik nagymester alapítójáról: Jean Parisot de la Vallette után kapta a nevét. Az erődvárost 1566-ban kezdték építeni, így arra az időre jellemző barokk stílusjegyekre lehetünk figyelmesek szerte a városban. Mivel a sziget közigazgatási és kereskedelmi központja itt van, így a dolgozó város jelzővel illetik. Ami azt illeti napközben tényleg egy nyüzsgő városban találjuk magunkat, míg délután-kora este, mikor a dolgozó nép már hazatért, az egész főváros olyan, mint egy kihalt kisfalu. Ilyenkor érdemes felkerekedni és megtekinteni a város látnivalóit. A múzeumokra, katedrálisokra inkább dlelőtt szakítsunk időt, de ha csak úgy lézengeni szeretnénk és felfedezni a szűk kis utcákat, szökőkutakat, szobrokat akkor azt a kora esti órákban tegyük.

Valetta egyik legszebb látnivalója és szerintem kihagyhatatlan ha Máltán járunk, az a Barakka kret. A kert maga a nagy kikötő felett magasodik. A csendes parkban elvonulhatunk kicsit a nyüzsgő város elől és megcsodálhatjuk az erkélyről a lenyűgöző kilátást. A lenti teraszon ágyúk sorakoznak melyeket minden nap délben és délután 4-kor egy ceremónia keretében elsütnek.

A fent felsoroltakon kívül még reneteg látnivalót tartogat a számunkra Málta. Nem tettem említést a Popey faluról, St Julians bulinegyedéről, a sólepárlókról és Comino kék lagúnájáról. És a listának még itt nincs is vége. Ha teheted, látogass el Máltára és fedezd fel a rejtett kincseit.

Ha tetszett a Máltai látnivalók listája és kíváncsi vagy a többi utazós kalandra , akkor lájkolj Facebookon és kövess Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról!

Extra melléklet:

7 meglepő tény Máltáról

  1. A máltai szigetország összesen 359 templomot számlál, majdnem minden napra jut egy. 😮
  2. 1952 óta gyártják és azóta is töretlen népszerűségnek örvend a máltai üdítőitalt: Kinnie. Ez egy keserű, gyógynövényes-narancsos ízű üdítő.
  3. Vallettában található Királyi operaházat 1942. áprilisában lebombázták. A megmaradt romokban jelenleg egy szabadtéri színház üzemel.
  4. VI. György angol király György keresztet adómányozott Máltának a II. Világháborúban tanúsított bátorságáért. Ezt a keresztet azóta is a zászlójukon viselik.
  5. Málta jellegzetes színes kis teraszai nem csak a szűk utcák miatt állnak közel egymáshoz, hanem az asszonyoknak könnyebb volt így pletykálkodni.
  6. Mivel a máltai lovagok a több kilós páncélban nem tudtak magasra lépni, így a templomokhoz, katedrálisokhoz felvezető lépcsők foka alacsony.
  7. Jellegzetes épületei, tájai és természeti kincsei miatt Málta sok film forgatásának adott otthont. Rengeteg jelenet készült itt a Gladiátor, Trója, Karib-tenger kalózai és a Trónok harca című filmekhez.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.