
Hangolódjunk a karácsonyra: Mézeskalács készítéssel
Még csak december elején járunk, de máris advent második vasárnapját üljük. Mi sem hangol jobban rá az ünnepre, mint mikor mézeskalács illata járja be a házat. Hangolódjunk a karácsonyra című sorozatban már készítettem karácsonyi ajtódíszt és advent koszorút, most, a harmadik részében pedig mézeskalácsot sütök nagymamám receptje alapján.

Hozzávalók (4 tepsihez):
- 130 ml méz
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 500 g liszt
- 2 db tojás
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1 teáskanálnyi a következő őrölt fűszerekből: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs, kakaópor)
Máz:
- 1 db tojás fehérje
- 2 teáskanál citromlé
- 200 g porcukor
Elkészítés:
Mézhez hozzáadjuk a fűszereket és a tűzhely fölött felmelegítjük. Elkeverjük benne a vajat és kicsit hagyjuk hűlni. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és végezetűl a mézes-vajas fűszeres masszát. Kézzel gyúrjuk át a ragacsos mézeskalács tésztánkat, majd csomagoljuk folpackba és hagyjuk állni 1 napot.

Másnap lisztezett felületen kinyújtjuk és különböző mintákat, alakzatokat szaggatunk. Sütöpapírral bélelt tepsibe helyezzük a mézeskalács formáinkat és 180 fokon 6-7 perc alatt készre sütjük. Nagymamám szóhasználatával élve: “addik kell sütni a mézeskalácsokat amíg az alja kap egy kis színt.”

A mézeskalács mázzal már egy kicsit gondban voltam, sose tudom, mikor lesz megfelelő az állaga, így egy kicsit kutakodtam a neten és találtam egy szuper oktató videót. Ennek mentén készítettem el a cukor mázamat a mézeskalácsokhoz.

Ha tetszett a mézeskalácsom receptje és kíváncsi vagy arra, hogy milyen finomságot fogok legközelebb elkészíteni, akkor lájkolj Facebookon és kövess Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról!
Kipróbáltad a mézeskalács receptet? Vagy a saját recepted alapján készítetted el mézeskalácsaidat? Küld el nekem a végeredményt egy fotó formájában. 😊 Az összegyűlt képekből pedig albumot készítek amelyet majd közösségi oldalaimon tudsz lapozni.

