Sütés-Főzés

Húsvéti Répás Cupcake

Ha húsvét, akkor a nyuszi, a répa és a hímestojás körül forog minden, nah meg a csokoládé. Ez most sem történik másképp. Az alábbi répás cupcake recept nem csak a szem számára gusztusos, de ízeiben is magába foglalja a húsvéti desszertek világát. Nem is beszélve arról, hogy a kis locsolók egy morzsát se hagynak utána. 😉 Dobd fel te is az ünnepi asztalt ezekkel a répás cupcake-ekkel. Nézzük, mit is kell hozzáadnod a bevásárló listádhoz…

Répa muffin:

  • 180g finom liszt
  • 180g cukor (lehetőség szerint barna cukor)
  • 180g sárgarépa (kb. 2 db közepes répa reszelve)
  • 100g vaj vagy olaj
  • 50g apróra vágott dióféle, én mandulát használtam
  • 8g csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 kk só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szerecsendió

Elkészítés:

Kezdjük a folyamatot a répákkal. Pucoljuk meg és reszeljük le közepes lyuku reszelőn a répát. Ezt követően vágjuk durvára a választott diófélénket. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel szitáljuk át. A cukrokat az egész tojásokkal kihabosítjuk. Ezután hozzákeverjük a sütőporos-fahéjas-szerecsendiós-lisztes keveréket. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat vagy étolajat. Ehhez a sűrű tésztamasszához adjuk hozzá az apróra vágott diót/mandulát/pekándiót/mogyorót. Végezetűl a reszelt répát is hozzákeverjük.

A muffin formákat béleljük ki papírkapszlikkal, ebbe adagoljuk bele a tésztamasszánkat. Előmelegített sütőben, alul-felül sütésen, 160 fokon 25-30 percig süssük a muffinokat.

Ahhoz, hogy cupcake legyen a muffinból, készítenünk kell egy krémet, amivel feldíszítjük. Nálam ez egy fehércsokoládés-matchás krém. Matcha port keverek a fehércsokoládés krémbe, ezzel tudom szép zöldre színezni. Milyen hozzávalók kellenek a krém elkészítéséhez?

Krém a díszítéshez:

Előbb egy ganachet fogunk készíteni, ehhez kelleni fog 250g fehér csokoládé és 200 ml 30%-os habtejszín, valamint 1 evőkanál matcha por.

További hozzávalók:

  • 150g mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 1 kk vanília paszta

Forrósítsuk fel a habtejszínt. A fehér csokoládét törjük darabokra és helyezzük egy magasított edénybe. Adjuk hozzá a matcha port, majd öntsük rá a forró habtejszínt. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy felolvadjon a csoki, majd botmixerrel keverjük egyneműre. Ezután szűrjűk át egy laposabb edénybe és fedjük le folpack-al. Az a jó ha a folpack eléri a ganache tetejét, mert így “kiszívja” a levegőbuborékokat a ganacheból. Hagyjuk a krémünekt hűlni legalább 3 órán keresztűl. Ha letelt a 3 óra, de akár másnap is lehet, tegyük a ganachet egy tálba, adjuk hozzá a mascarponet, habtejszínt és a vanília pasztát, majd közepes fokozaton körülbelül fél percig habosítsuk, amíg egy stabil krémet kapunk. Ügyeljünk, hogy tényleg csak fél perc legyen, különben kicsapódik a krémünk.

Csillag csőrű habzsákfejet használjunk és szépen a muffinok tetejére nyomjuk a zöld krémet. A krém tetejére pedig helyezzünk színes, apró tojás alakú cukorkákat vagy csoki nyuszi/ bárány figurákat. (Ha te is követnéd a példámat, akkor a csokinyuszi figurákat és a cukorkákat az Aldiban sikerült beszereznem.)

Ha tetszett a húsvéti répás cupcake receptem, akkor akkor likeold az oldalamat  Facebookon és kövess Instagramon, hogy elsőként értesülj az új tartalomról!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.