Csináld magad

Süsd ki a nyár legtrendibb kiegészítőit!

Engedd szabdjára a fantáziádat és tervezd meg vágyaid kiegészítőjét süthető gyurmából.

Ha még nincs otthon készleted, vagy eddig nem próbáltad, tanácsos 1-2 youtube videót megnézni süthető gyurma témában. Ha az angol szakszóra keresel rá (polymer clay) akkor rengeteg videót feldob, hogy hogyan érdemes nekifogni a süthető gyurma projektnek. Én a kezdő készletemet Wishről rendeltem, de ha apróbb lépésekben indulnál el, akkor keresd a hobbi boltokban a Fimo márkájú süthető gyurmát. Minőségében ez az egyik legjobb. Elég az alapszínekből vásárolnod, mert ezek a gyurmák keverhetőek is egymással és így új színeket, árnyalatokat kreálhatsz.

Hogyan fogj hozzá?

Bontsd ki a gyurmát a csomagolásból és kezedd el gyúrni. Kezed melegétől meglágyúl a gyurma és formázhatóvá válik, majd nyújtsd ki. Ügyelj hogy ne nyújtsd túl vékonyra, 3-4 mm vastagság az ideális. Ha nincs formavágód, akkor nézz szét a fürdőszobában, konyhában, mert rengeteg tárgy van ami alkalmas erre. Én például a hajlakkos doboz kupakját és egy régi rúzs tetejét használtam. Háromszög és téglalap formához pedig vonalzót vettem kézbe.

Kell egy jó vágoeszköz, és ahogy kivágtad a formát utána érdemes a szélet még kézzel megegyengetni vagy a sütés után egy finom csiszoló papírral megigazgatni, hogy ne legyen túl éles.

Figyelem! Ha több elemből áll az elképzelt darabod, akkor ne feledkezz meg arról se hogy lyukat szúrj belé egy fogpiszkáló segítségével, így megkönnyíted a későbbi összefűzést.

A formák, a színek a minták mind a te fantáziádra vannka bízva. Ha elkészültél az elemekkel, akkor egy sütőpapírra helyezve (csomagolás szerint) 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütheted. Ha olyan a sütőd, hogy nem tudod beállítani a fokot, akkor érdemes elsőre próbasütést végezni és kitapasztalni, hogy melyik a jó fokozat. Nekem a legalacsonyabb fokozaton 10-12 perc alatt elkészül a süthető gyurma.

Miután kihűltek az elemek csak annyi a teendő hogy egy fogó és kapcsok segítségével összeszereljük a megszilárdult darabokat.

Voilá!

Amenniyben csak egy színű gyurmából készítetted el új ékszeredet, de szeretnéd mégis valamivel feldobni, akkor akril festékkel rajzolhatsz rá mintát. Ezt azért érdemes két rétedben felvinni.

Ha pedig egy kis fényt, csillogást ígényelnek még új kiegészítőid, akkor ugyan csak hobbi boltban beszerezhető spéci lakk süthető gyurmához, vagy választhatod a favágó megoldást és hajlakkal fújod le.

Próbáltad már korábban a süthető gyurmát vagy ez volt az első alkalom? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben vagy küldd el emailben munkád eredményét.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.