Sütés-Főzés

Sütőtökös mousse torta

A családban gazdag volt a sütőtök termés, így mi is kaptunk belőle bőven. Kénytelen voltam kitalálni valamit, hogy mire is használjam fel ezt a sok sütőtököt. Korábban már olvashattál egy sütőtökös muffin receptet tőlem, most egy tökös mousse tortát készítettem el, egy kis fehércsokoládéval és pekándióval feltúrbózva.

A mousse tortáknak általában piskóta alapja van, én most a sajttortákhoz nyúltam vissza és egy kekszes alapot készítettem el. Igazából mindegy melyik változatot készíted, hiszen a mousse torták lényege maga a lágy, könnyed krém, vagyis a mousse. Az édes mousse habot jellemzően felvert tojásfehérjéből, tejszínhabból vagy mindkettőből készítik, amit zselatinnal stabilizálnak. Ez most sem történt másképp. Nézzük, mit kell hozzáadj a bevásráló listádhoz ha ezt a desszertet akarod elkészíteni.

Hozzávalók 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

Alap:

  • 170 g háztatási keksz
  • 30 g pekándió
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál Datolya szirup

A háztartási kekszet és pekándiót aprító gépben por állagúra zuzom. Ehhez hozzáadom az olvasztott vajat illetve a 2 evőkanál datolya szirupot. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába egyengetem és egy kanál vagy spatula segítségével jól lenyomkodom, hogy összeálljon, majd beteszem a hűtőbe, amíg elkészül a sütőtökös mousse.

Sütőtökös mousse:

  • 230 ml habtejszín
  • 40 g porcukor
  • 19 g vaníliacikor (2 tasak)
  • 350-400 g sütőtök
  • 15 g zselatin + 75 g hideg víz
  • Fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint

A sütőtököt vizgőz fölött megpároltam, de ha sütőben sütitek puhára az is tökéletesen működik. Kimérem a zselatint és felöntöm a megfelelő mennyiségű vízzel, majd félreteszem. A puha sütőtököt a fűszerekkel és a cukrokkal egy botmixer segítségével pépesre turmixolom. A tejszínt laza habbá verem. Körülbelül olyan állaga kell legyen a tejszínnek, mint az olvadt fagyinak. Két részletben hozzáadom a tejszínt a sütőtökhoz. A zselatint 30 másodpercre mikróba teszem és felolvasztom, majd 2-3 evőkanállal keverek bele a sütőtökös masszából, hogy kiegyenlítsem a hőmérsékletet, végül a zselatint is hozzáöntöm a sütőtökhöz. Kiveszem a hűtőből a torta alapot és a tetejére elegyengetem a sütőtökös masszát, majd visszateszem a hűtőbe (vagy akár a fagyasztóba is lehet), amíg a fehércsokoládés mousse elkészül.

Fehércsokoládés mousse:

  • 200 g fehércsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 2 db tojás sárgája
  • 100 ml tej
  • 5 g zselatin + 25 g hideg víz
  • Egy csipet só

Kimérem a zselatint és hozzáadom a megfelelő mennyiségű vizet, majd félreteszem. Ez magában szépen ki fog duzzadni. A csokit apró darabokra vágom. A tejet és a tojássárgát alacsony lángon folyamatos keverés melett sűrűsödésig főzöm. (Kb 80 Celsius fokon). A tűzről levéve feloldom benne a csokoládét, belekeverem a csipet sót, majd hagyom szoba hőmérsékletűre visszahűlni. A tejszínt, csak mint az előbb a sütőtökös moussnál, lágy habbá verem és két részletben a csokoládés részhez keverem. A zselatint 30 másodpercre a mikróba teszem, felolvasztom, keverek hozzá 2-3 evőkanállal a fehércsokoládés masszából, hogy kiegyenlítsem a hőmérsékletét, majd az egészet hozzáöntöm a teljes fehércsokis masszához és jól elkeverem. Kiveszem a hűtőből a tortát és ráöntöm a fehércsokis réteget is, elegyengetem majd visszateszem a hűtőbe legalább egy éjszakára.

Másnap díszítettem durvára vágott illetve egész pekándió szemekkel. Bebepiskóta karamell receptjét felhasználva pedig én is egy szuper karamell öntetet készítettem amivel meglocsoltam a torta tetejét. Nyilván a nyárról megmaradt fagyis karamellöntet is megteszi, ha nem akarsz otthon ezzel foglalkozni.

Ha tetszett a sütőtökös fehércsokoládés mousse torta receptem, akkor likeold az oldalamat  Facebookon és kövess Instagramon, hogy elsőként értesülj az új tartalomról!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.