Ez+Az

10 meglepő tény a vízről

– A víz világnapja Tuhi szemével-

Víz világnapja, víz, víz fontossága, takarékoskodj a vízzel, természeti kincs, víz, folyadék

A Víz világnapját március 22-én ünnepeljük. Az ENSZ 1993-ban nevezte ki ezt a jeles napot, hogy gondolkodásunk fókuszába belecsempéssze életünk nélkülözhetetlen természeti kincsét: a vizet. Ezen a napon, minden évben más és más oldaláról hívja fel a figyelmünket a víz alapvető szerepére, hogy bánjunk úgy a vízzel, hogy a következő generáció számára is “kincs” legyen. Hogy rajtunk kívűl több, mint hét milliard ember él, akinek joga és szükséglete van a tiszta vízre.

Iskolás korunkból talán emlékszünk még olyan dolgokra, hogy a föld felszínének mintegy háromnegyed részét víz borítja. Vagy hogy az emberi test kétharmad részét víz alkotja. Agyunk 75%-a szintén víz és a víz az egyetlen olyan anyag ami három féle halmazállapotban is előfordul a természetben. Az alábbiakban olyan tényeket olvashatsz a vízről amelyekről valószínűleg nem is tudtál…

10 meglepő tény a vízről:

  1. 5 perccel ivás után a víz távozik a gyomorból. Ezt üres gyomornál tesztelték, így ha szomjasnak érzed magad érdemes eves előtt innod, hogy újra-hidratáld a szervezetedet.
  2. A fejlődő világunkban az össze betegség 80%-a vízzel kapcsolatos. Így inkább ne tekintsük természetesnek a bíztonságos ivóvizet.
  3. Ha lázas vagy, mindenképpen igyál sok vizet. Ugyanis ez szabályozza testünk hőmérsékletét!
  4. Mind a medúzát, mind pedig az uborkát 95%-ban víz alkotja. (Ennek ellenére, nem hiszem, hogy szívesen látnék egy medúzát a salátámban 😀 )
  5. A bolygónk víz készletének 0,007% áll rendelkezésre földünk több mint 7,5 millió emberének fogyasztásra. – Ezért is lényeges annyira, hogy ne pazaroljuk a tiszta vizet!
  6. Egy kis csöpögő csap akár napi 75 liter vizet is pazarolhat.
  7. A fagyott, szilárd halmazállapotú víz 9%-al könnyebb, mint a folyékony halmazállapotban lévő. Ezért is tud úszni a jég a víz felszínén.
  8. A világ édesvíz készletének több mint 90%-a az Antarktiszon található a jéghegyekbe zárva.
  9. A földünkön lévő víz üstökösöktől és aszteroidáktól származik, melyek több mint 4 milliárd évvel ez előtt érkeztek a bolygónkra. – A föld egy zárt rendszer, mely ritkán veszít vagy nyer extra anyagot. Lényegében ez azt jelenti, hogy ugyan az a víz, mely millió évvel ez előtt létezett a földön és a dinószauruszok is szürcsöltek belőle, ma is jelen van.
  10. Bizonyos körülmények között a meleg víz gyorsabban fagy meg, mint a hideg víz. Ezt nevezik Mpemba-paradoxonnak.

Ha tetszettek a vízzel kapcsolatos meglepő tények gyűteménye és kíváncsi vagy a bejegyzésemre, akkor lájkolj Facebookon és kövess Instagramon, hogy értesülj az új tartalmakról!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.