Sütés-Főzés

Egyszerű, finom és tökéletes választás reggelire: Vaníliás mandulás croissant

Az internet tele van leveles tészta receptekkel, de ezeket elég körülményes elkészíteni, így én jobban szeretem a megúszós változatot. Azt amikor bemész a boltba és leveszed a polcról a már előkészített leveles tésztát vagy más néven puff pastry-t. Ezek általában előre sütőpapírral feltekert változatban kaphatók. Készíthetünk belőle húsos, zöldséges, édes vagy éppen sós változatban lepényeket, falatkákat és süteményeket. Most pedig egy vanílias croissant alapját fogja képezni.

Hozzávalók:

  • Vanília pudding
  • 350 ml tej
  • 4 evőkanál cukor
  • Blansírozott, szeletelt mandala
  • 2 db levels tészta
  • 2 db tojás

Első lépésben főzzük meg a vanília pudingot. Én az előírtnál kevesebb tejjel készítettem (500 ml helyett 350 ml tejből), hogy keményebb állaga legyen. Amint felfőtt a vanília puding félreteszem hülni és időközönként megkeverem, ezzel megakadályozva hogy bebőrözzön a felszíne. A leveles tésztát kiterítem az asztalra és kicsit kézzel még megsimítgatom. Egy vonalzó segítségével kímérem a háromszögeket (10 cm széles az alapja). Egy levelestésztából 6 db háromszöget tudunk kivágni, tehát 6 db croissant tudunk elkészíteni. Mivel a vanília pundingból mennyiségileg több készült, mint ami 6 db croissant megtöltéséhez elegendő lenne, így két levels tésztát használtam fel.

Amint a képen is látod, 5 db teljes háromszög és 2 db fél háromszöget sikerül így alkotni. De semmi pánik! A két fél darabot összeillesztjük és újjainkal összedolgozzuk, így születik meg a 6 darab. Ezt követően megtöltjük a croissanokat. Arra azért ügyelj, hogy ne adagolj túl sok tölteléket a croissantba, mert a sütés alatt kifolyhat. Tudom, tudom… a croissant úgy finom ha jó krémes és kicsordul a töltelék belőle 😀

A háromszögek aljába kell tenned a tölteléket, majd feltekerni az alaptól a csúcs felé. A kifli formákat alkotva sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Felverjük a tojás sárgáját és azzal bekenjük a kifliket, majd megszorjuk a tetejét a blansírozott szeletelt mandulával.

200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Kakaóval, kávéval, mézes tejjel vagy egy finom teával ez egy iagzán ínycsiklandozó reggeli 4 fő részére.

Megjegyzés: A vanília és a mandula is lecserélhető. Igazából csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy milyen croissant készítesz otthon. Én már próbáltam csokoládé krémmel és mogyoródarabkákkal is és úgy is fantasztikusra sikerült croissant tudtam kisütni.

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.